Woning VW

Oprichten van een compacte en energiezuinige stadswoning.

Op een perceel in het centrum van de stad werden we door de opdrachtgever geconfronteerd met 2 uitdagingen: maximale ruimtelijkheid verzoenen met een beperkte oppervlakte (en budget) en voldoende privacy garanderen zonder in te boeten aan lichtinval.

Het resultaat is deze eengezinswoning, die vrij gesloten is aan de straatzijde, maar zich opent naar de tuin toe. Om te vermijden dat er zich vooraan enkel secundaire (lees: donkere) functies zouden bevinden, werd er gekozen om de ruimtes te groeperen rond een centrale berging. Op die manier wordt circulatieruimte waar mogelijk ook gebruiksruimte en kan er aan alle zijden licht binnengehaald worden. Voor de broodnodige privacy aan de straatkant zorgt de houten gevelbekleding die in de vorm van een deels open latwerk rechtstreekse inkijk blokkeert, maar nog wel voldoende licht binnenlaat.

Deze kenmerken en de bewust sober gehouden vormgeving in combinatie met een doordacht energetisch concept (doorgedreven isolatie, drievoudige beglazing, geothermische warmtepomp en balansventilatie) maken deze woning tot een illustratie van een energiezuinige en compacte stadwoning.

Fotografie: BEELDerig – Sieglinde Wuyts