Woning WD

Verbouwen van een rijwoning.

Deze vrij donkere rijwoning, die bestaat uit verschillende aan elkaar geschakelde volumes, wordt getransformeerd naar een lichte woning met een groter ruimtegevoel.

De achterbouw wordt vervangen door een nieuwe uitbreiding, waarin een eenvoudig spel van volumes, plafondhoogtes en lichtinval zorgt voor meer dynamiek.

Concreet betekent dit dat de berging wordt ondergebracht in een massief volume met een beperkte hoogte, terwijl de leefruimte zelf een hoger plafond krijgt (naar analogie met de plafondhoogtes in het te behouden gedeelte van de woning). Door dit niveauverschil ontstaat een bovenlicht waardoor extra licht de leefruimte kan bereiken.

Om de kans op oververhitting te minimaliseren wordt bij de inplanting van de berging en de vormgeving van het dak van de leefruimte rekening gehouden met de oriĆ«ntatie. De berging wordt zo ingeplant dat het bovenlicht noord – oost georiĆ«nteerd is en het dak vormt eigenlijk een horizontale en verticale luifel die voor voldoende schaduw zorgt op het zuiden en westen. Op die manier kan er in de winter bovendien ook maximaal geprofiteerd worden van de passieve warmtewinsten en zijn er geen hoogtechnologische snufjes nodig om het hele jaar door te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.