Woning R

Verbouwen van een rijwoning.

Bij de verbouwing van deze rijwoning in Nederland wordt op vraag van de opdrachtgever niets gewijzigd aan het profiel aan de straatzijde: voorgevel, dakhelling, e.d. blijven dan ook ongewijzigd. De achterzijde daarentegen ondergaat een volledige facelift.

De beperkte bewoonbare oppervlakte wordt vergroot door aan de woning op de eerste verdieping een uitbreiding toe te voegen en daarnaast een volledige reorganisatie door te voeren, waardoor de extra ruimte optimaal benut kan worden. Hierbij worden, gelijklopend over de verschillende bouwlagen, 2 zones gecreƫerd met ieder hun specifieke functie: enerzijds een dienstenzone, die de keuken, badkamer, berging, e.d. herbergt en anderzijds een leefzone met woonkamer, eetkamer, slaapkamer, enz.

De gevelcompositie en het materiaalgebruik voor de nieuwe tuingevel weerspiegelen in zekere zin deze tweeledigheid: gevelmetselwerk (massief en eerder gesloten) voor de dienstenzone en een combinatie van hout en glas (licht en luchtig) voor de leefruimtes.